Bij PMTO hoeft het niet gelijk groot maar kan het stapje voor stapjeTon & Mirjam, Pleeggezin

Als je die speld dan vindt....daar word je blij vanPetra, PMTO supervisor

Je bent jezelf continue aan het verbeterenLinda, PMTO therapeute

PMTO biedt ouders veel handvaten maar het heeft mij ook veel handvaten gebodenNassira, PMTO therapeute

Opleiding tot PMTO therapeut

Werken met een PMTO-team

Wanneer een instelling PMTO gaat aanbieden, laat de instelling een team van minimaal 4 therapeuten en 1 supervisor opleiden. Een groepsgewijze supervisie met collega-therapeuten is noodzakelijk voor een goede uitvoering van de PMTO behandeling. Tijdens de opleiding van de therapeuten is dit een belangrijke vorm van scholing die wekelijks plaatsvindt en daarmee de therapeuten continu stimuleert om zich te ontwikkelen. Een team van minimaal 5 deelnemers vormt tevens een waarborg voor de continuïteit en de stabiliteit van het team.

Omdat wekelijkse supervisie een integraal onderdeel uitmaakt van de methodiek, is het op dit moment niet mogelijk om als particulier aan de opleiding deel te nemen.

Het opleidingstraject

De opleiding bestaat uit een training van 15 dagen, verdeeld over vier blokken: twee van 4,5 dagen en twee van 3 dagen. Ook vindt er een extern supervisietraject plaats van 14 bijeenkomsten van 2 uur. Therapeuten in opleiding ontvangen 9-12 keer schriftelijke feedback over (delen) van bijeenkomsten met ouders. Alle bijeenkomsten met ouders worden in het kader van kwaliteitsbewaking en -borging opgenomen op video. Aan het eind van het opleidingstraject vindt certificering plaats op de opnames van 4 bijeenkomsten. De opleiding wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het Kenniscentrum PMTO Nederland, door onze erkende opleiders.

Na certificering vindt jaarlijks licentieverlenging plaats.

Opleidingseisen

Een afgeronde, relevante HBO-opleiding en ervaring in het werken met gezinnen is een voorwaarde om aan de opleiding te kunnen deelnemen.