Veel gestelde vragen door professionals
Is PMTO evidence-based of research-driven en wat betekent dat?
De term evidence-based suggereert min of meer dat als een interventie eenmaal 'bewezen' effectief is, dat je dan verder op je lauweren kunt rusten als behandelaar/onderzoeker. Met andere woorden: dat een interventie of programma dan ‘voor eeuwig’ evidence-based genoemd kan worden. Dat is natuurlijk niet zo: de wetenschap schrijdt voort, er komen misschien nieuwe, nog betere interventies. Dus ‘evidence-based’ is tijdelijk, maar dat is niet wat de term suggereert.De term research-drivendekt de lading beter. Het geeft aan dat er onderzoek naar de interventie is verricht en dat onderzoek er op dit moment toe heeft geleid dat de interventie zichzelf het predicaat evidence-based mag toedichten. Research-driven verwijst naar het idee dat je een interventie continu blijft onderzoeken. In dit proces blijven onderzoek en praktijk elkaar constant voeden. PMTO is nadrukkelijk research-driven, overal waar dit wordt uitgevoerd.
Is PMTO al bewezen effectief?
Ja.PMTO is door de Amerikaanse overheid als evidence-based erkend, volgens standaard criteria. Ook in Noorwegen en IJsland zijn met een Randomized Controlled Trial studie (RCT) positieve resultaten behaald met PMTO. In Nederland is PMTO als theoretisch effectief erkend. We wachten op de resultaten van het onderzoek van de Maastricht University om de wetenschappelijke effectiviteit te kennen. Deze zullen begin 2015 bekend worden.
Is PMTO ook al in de praktijk getoetst?
Research-driven verwijst naar het idee dat je een interventie continu blijft onderzoeken, bijvoorbeeld onderzoek naar de doelgroep, de interventie en het resultaat. Het verzamelen van onderzoeksgegevens is dan ook een integraal onderdeel van PMTO. In de praktijk wordt er jaarlijks onderzoek gedaan naar de implementatie van PMTO in de dagelijkse klinische praktijk. Hieruit blijkt jaar na jaar dat de instellingen die PMTO aanbieden erin slagen de gedragsproblemen van de aangemelde kinderen en de (opvoedings)stress bij hun ouders sterk te verminderen.
Wat onderscheidt PMTO van de andere trainingen/interventies die er zijn?
PMTO is een ouderinterventie waarin vijf effectieve opvoedstrategieën worden aangeleerd en versterkt. De behandeling is intensief: de ouders komen 1 x per week voor een bijeenkomst en er is 1 x per week telefonisch contact met de therapeut. Tijdens de behandeling leren ouders door te doen. Er wordt veel geoefend met concrete situaties, zodat ouders goed voorbereid kunnen gaan uitproberen welk effect hun strategieën hebben op het gedrag van hun kind. Dit oefenen neemt een centrale plaats in, meer dan bij andere interventies, waarin meestal meer gepraat wordt over hoe ouders iets kunnen aanpakken Door steeds het effect van de strategieën op het gedrag van het kind te evalueren maken de ouders en therapeut deze effectief voor dit specifieke kind en gezin. Een ander belangrijk kenmerk van PMTO is de sterke nadruk op kwaliteitscontrole. Alle bijeenkomsten worden opgenomen op video, zodat de therapeut supervisie kan krijgen over zijn werk. Hierdoor wordt de kwaliteit van de behandeling gewaarborgd en zo goed mogelijk op de behoeften van individuele ouders afgestemd.